APA PUNCA ANAK DERHAKA?Sabda Rasulullah s.a.w;

"Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)"

Dimana yang nak dipukul?

Tapak kakinya. Bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif. Itu adalah salah.

Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan. Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan. Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka.

Yang penting anak-anak kita harus dilatih solat berjemaah, latih cium tangan dan peluk dengan penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak menderhaka.

Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Ibu bapa boleh disuruh, tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke rumah suka, dan pergi sekolah pun seronok.

Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk. Kita boleh cuba cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup. Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka, jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan yang buruk seperti bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya kerana itu semua merupakan doa kepada mereka. Inilah yang antara penyebab awal dan kadangkala kita tidak perasan bagaimana mereka boleh mula menderhaka kepada kita.

TUNE-lah diri kita.

Follow by Email

BERSAMA KAMI